- Strona główna
-
Sklep
add remove
-
Arcyzioła
Suplementy diety
Zdrowa żywność
Aromaterapia
Kosmetyki naturalne
Książki
Na prezent
Zioła
-
- Kącik zielarski
- Bestsellery
- Promocje
- Kontakt
Oleje i masła
Jest 41 produktów.
Dostępność: 3 W magazynie
Dostępność: 22 W magazynie
Dostępność: 7 W magazynie
Dostępność: 3 W magazynie
Dostępność: 3 W magazynie
Dostępność: 2 W magazynie
Dostępność: Obecnie brak na stanie
Dostępność: Obecnie brak na stanie
Dostępność: Obecnie brak na stanie
Oleje i masła
Naturalne i ekologiczne oleje i masła spożywcze
Aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować musimy mu dostarczać odpowiednie ilości zdrowych tłuszczów. One również powinny znaleźć się w prawidłowo zbilansowanej diecie. Dostarczają bowiem naszemu organizmowi niezbędne składniki odżywcze, które trudno zastąpić. Spożycie tłuszczu zleży od płci. Szacuje się, że kobiety powinny dostarczać z pożywieniem ok. 70 g tej substancji, a mężczyźni ok 80 g. Zapotrzebowanie na niezbędne tłuszcze umożliwi naturalne masło i naturalny olej.
Naturalne oleje spożywane w odpowiedniej ilości przyniosą naszemu organizmowi szereg korzyści, wśród których można wymienić m.in.:
- oleje tłoczone na zimno są bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9),
- wpływają na prawidłowe funkcjonowanie serca i innych organów,
- poprawiają odporność,
- wpływają na koncentrację,
- są źródłem witaminy A, B, C, D, E i K,
- wpływają na poprawę przyswajania niektórych składników odżywczych,
- poprawiają walory smakowe potraw.
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez smacznego masła rozsmarowanego na kanapce. Warto jednak pamiętać, że wartościowe masło naturalne powinno zawierać 80% zdrowego tłuszczu zwierzęcego. Spożywanie takiego produktu zapewni m.in.:
- poprawi walory smakowe spożywanego posiłku,
- dostarczy organizmowi niezbędne witaminy (min. A i E),
- masło naturalne zapewni cenne składniki odżywcze,
- witamina D zapewni wsparcie w procesie budowy kości,
- masło ekologiczne dostarczy odpowiednią ilość zdrowych kalorii.
Naturalne oleje do picia, smażenia oraz sałatek
Olej to produkt, którego używamy niemal codziennie podczas przygotowywania różnego rodzaju posiłków. Najczęściej wykorzystywany jest do smażenia lub jako dodatek do sałatek, ale wiele jego rodzajów nadaje się również do picia.
Najzdrowsze naturalne oleje to te, które pozyskiwane są w procesie tłoczenia na zimno. Do smażenia najzdrowsze są m.in. oleje:
- olej rzepakowy - najbardziej popularny, jest źródłem witaminy E i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
- oliwa z oliwek - zapobiega tworzeniu się wolnych rodników, jest źródłem witaminy A, E, D i K, spowalnia procesy starzenia, oczyszcza i reguluje procesy trawienia,
- olej słonecznikowy do smażenia z domieszką oleju rzepakowego,
- olej z awokado - obniża poziom złego cholesterolu, wspiera pracę serca, chroni przed miażdżycą.
Na tym etapie warto też wspomnieć, że sam olej słonecznikowy do smażenia się nie nadaje. Wbrew krążącemu przekonaniu, że jest odwrotnie. Składa się z on z podatnych na rozkład w wysokiej temperaturze wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Sałatki można doprawić wieloma rodzajami olejów. Nalżą do nich m.in:
- oliwa z oliwek,
- olej lniany - pomaga zapewnić właściwy poziom cholesterolu, wzmacnia odporność organizmu, stosowany w profilaktyce chorób serca,
- olej z czarnuszki - zwiększa wydzielanie śluzu w żołądku, wzmacnia odporność, pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi,
- olej słonecznikowy - poprawia funkcje mózgu, stosowany w walce ze skurczami łydek, wzmacnia odporność.
Przeważająca część naturalnych olejów nadaje się do bezpośredniego spożycia. Olej z rokitnika, olej konopny, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka, olej z nasion marchwi czy olej z kozieradki to tylko nieliczne przykłady produktów, które powinniśmy pić codziennie w wyznaczonych ilościach.
Masła ekologiczne do kanapek i klarowane do smażenia
Masło ekologiczne to masło, to naturalne masło, które powstaje z mleka od krów żyjących w naturalnych warunkach. Wytwarzane jest bez sztucznych dodatków. Sposób produkcji zdecydowanie wpływa na jego walory smakowe i prozdrowotne właściwości. Dodatkowo masło BIO jest wyrobem, który spełnia wszystkie rygorystyczne normy unijne, które dotyczą żywności ekologicznej.
Oferowane w naszym sklepie masło klarowane BIO Ghee to produkt, który idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i smarowania kanapek. Poprawia sprawność naszego mózgu, wpiera procesy trawienne, chroni jelita, działa bakteriobójczo i redukuje stany zapalne.