Linum flavum, Siemię lniane złociste.
Złote nasionka lnu są tak samo wartościowe jak te brązowe. Nieznacznie różnią się smakiem i zapachem.
Siemię lniane złociste (Linum flavum) – nasiona lnu złocistego – rośliny uprawnej o pięknych, żółtych kwiatach. Odmianę złocistą uznaje się za bardziej szlachetną od odmiany brązowej, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej. Siemię lniane bez wątpienia można zaliczyć do żywności typu superfood, ponieważ wywiera ono korzystny wpływ na wiele obszarów w organizmie człowieka.
Siemię lniane stanowi znakomite uzupełnienie jadłospisu w takie składniki, jak: nienasycone kwasy tłuszczowe należące do grupy kwasów omega-3, flawonoidy, substancje śluzowe, ogromne ilości lignanów (silnych antyoksydantów, które znakomicie zmiatają wolne rodniki) witamina E, witaminy z grupy B, błonnik, cynk oraz aminokwasy.
Właściwości prozdrowotne siemienia lnianego:
*Sprzyja prawidłowej perystaltyce jelit i pomaga uregulować rytm wypróżnień.
*Nawilża gardło i koi podrażniania w błonie śluzowej żołądka i jelit.
*Wspiera prawidłową gospodarkę węglowodanową.
*Wywiera korzystny wpływ na przebieg menopauzy.
*Wspiera prawidłową pracę serca i układu nerwowego, pozytywnie wpływa na budowę kośćca, a zastosowany zewnętrznie wspomaga regenerację ran i podrażnień skórnych.