Błonnik
Błonnik pokarmowy - jaką rolę spełnia w organizmie?
Z chemicznego punktu widzenia błonnik to grupa węglowodanów złożonych. Nie ulegają one ani trawieniu, ani wchłanianiu przez nasze jelita. Dlaczego więc jego spożywanie może być korzystne? Wynika to w wyjątkowych właściwości tego włókna roślinnego. Dzięki temu, że nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym, może zmniejszać wartość kaloryczną spożywanych posiłków. Zwiększa ich objętość, wywołując uczucie sytości, jednak nie powoduje tycia.
Właściwości błonnika
Błonnik pokarmowy redukuje wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów z pożywienia. Może mieć to wpływ na ich poziom we krwi. Działa on niczym gąbka. Wchłania rozmaite substancje, które później razem z nim są wydalane. Błonnik wpływa także na spowolnienie rozkładu i wchłaniania spożywanych razem z nich węglowodanów. Zmniejsza przy okazji ich indeks glikemiczny. Powoduje to ich wolniejsze przedostawanie się do krwi i mniejsze, bardziej zrównoważone wyrzuty insulin
Zdr000222
Nowy
Brak recenzji użytkowników.
Dziękujemy za opinie! Twój komentarz został przesłany.