Pobudza wzrost korzystnej mikroflory, wpływając pozytywnie na stan jelit. Przyjemnie smakuje.
Inulina – błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie, występujący w niektórych owocach i warzywach. Z punktu widzenia chemicznego jest to wielocukier składający się z wielu cząsteczek fruktozy oraz jednej cząsteczki glukozy.
Inulina jest naturalnym prebiotykiem. Oznacza to, że jej obecność w diecie wspomaga prawidłowy rozwój bakterii probiotycznych. Mikroflora jelitowa odgrywa istotną rolę w przebiegu wielu procesów zachodzących w naszym ciele, m.in.: wspiera pracę układu immunologicznego, dba o prawidłową gospodarkę mineralną, wpływa na dobre samopoczucie, warunkuje odpowiednie wydzielanie neuroprzekaźników, a także wytwarza niezbędne witaminy: H i K.
Inulina wywiera korzystny wpływ także na inne obszary naszego organizmu:
Reguluje rytm wypróżnień.
Korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.
Redukuje odczuwanie głodu.
Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Smak inuliny jest raczej neutralny z delikatnie wyczuwalną słodką nutą. Inulinę można stosować w kuchni jako dodatek do ciast, budyniów, lodów i deserów.
Sprawdza się jako zagęszczacz do galaretek, zup i sosów. Wypieki z dodatkiem inuliny są bardziej chrupiące, a konsystencja napojów i deserów na bazie mleka zyskuje dzięki niej większą aksamitność.
Składniki:
Inulina 100%.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Belgia.
Zdr000142
Nowy
Brak recenzji użytkowników.
Dziękujemy za opinie! Twój komentarz został przesłany.