Jałowiec pospolity (Juniperus communis) – krzew iglasty gęstego pokroju o sztywnych, ciemnozielonych igłach. Wytwarza granatowe owoce podobne do jagód. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej, głównie w rejonach klimatu umiarkowanego i subpolarnego. Surowcami zielarskimi pozyskiwanymi z tej rośliny są jej owoce oraz olejek jałowcowy. W owocach znajdziemy bogactwo substancji triterpenowych: trepineol, pinen, kamfen, limonen, a także takie związki aktywne, jak garbniki, żywice czy glikozydy flawonowe. W odległych czasach krzew jałowca pospolitego był przedmiotem kultu – przechodzący obok niego mężczyźni zdejmowali kapelusze z głów. Wierzono, że jego gałązki chronią przed nieszczęściami i odpędzają złe duchy. Owoce jałowca od wieków znajdują szerokie zastosowanie w fitoterapiach, szczególnie tych dotyczących trawienia oraz zdrowia układu moczowego. Są także cenną przyprawą kuchni polskiej. Po zmieleniu wykorzystywane są jako aromatyczny dodatek do bigosu, mięs, sosów, zup i marynat.