Koi układ nerwowy i sprzyja odprężeniu. Ułatwia zasypianie. Pobudza czynności trawienne.
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) – wieloletnie pnącze z rodziny konopiowatych, wytwarzające charakterystyczne, żeńskie kwiatostany, wyglądem przypominające zielone szyszki. To właśnie one stanowią cenny surowiec zielarski. Roślinę tą można spotkać w cieplejszych rejonach Europy oraz w Afryce, Azji, Ameryce Południowej i Australii. Szyszki chmielu (Lupuli flos) zawierają substancje czynne, takie jak: kwasy goryczowe (m.in. humulon, lupulon), terpeny, chalkony, flawonoidy oraz katechiny. Napary z chmielu znane są ze swoich właściwości uspokajających, kojących napięcie nerwowe oraz ułatwiających zasypianie. Już w czasach starożytnych zalecano spożywanie ich w okresach niepokoju i bezsenności. Kilkaset lat później zaczęto stosować szyszki chmielu także do produkcji piwa. Warto sięgnąć po ten produkt, aby złagodzić objawy stresu oraz zrelaksować ciało i umysł, szczególnie przed snem.