Koszyk
  • Nowy
    Pieprz Cayenne 50g Herbar

Pieprz Cayenne 50g Herbar

7,00 zł
Brutto
Pieprz cayenne, zwany również pieprzem kajeńskim, to sproszkowane owoce papryki cayenne (Capsicum frutescens lub odmiany Capsicum annuum). Należy do rodziny psiankowatych (Solanaceae) i jest blisko spokrewniony z innymi paprykami chili. Oryginalnie pochodzi z Ameryki Południowej, a jego uprawa rozprzestrzeniła się na całym świecie, głównie w strefach tropikalnych i subtropikalnych. Owoce są podłużne, cienkie i czerwone, zawierają kapsaicynę odpowiedzialną za wyjątkową ostrość.
Ilość
Dodaj do listy życzeń

 

Regulamin

 

Dostawa

 

Zwroty

payment-detail

Bezpieczne rozliczenie

Historia:
Pieprz cayenne był wykorzystywany przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej zarówno w kuchni, jak i w celach leczniczych. Po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba nasiona papryki zostały przywiezione do Europy, początkowo jako roślina ozdobna, a później jako przyprawa. Nazwa „cayenne” pochodzi od miasta Cayenne w Gujanie Francuskiej.

Charakterystyka:
Pieprz cayenne mielony ma intensywnie czerwony kolor i drobną, jednorodną konsystencję. Jest wyjątkowo ostry, dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny. Doskonale nadaje się do potraw wymagających pikantnego akcentu bez zmiany aromatu.

Wartość odżywcza w 100 g:

  • Wartość energetyczna: 1341 kJ / 320 kcal

  • Tłuszcz: 17,3 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,3 g)

  • Węglowodany: 56,6 g (w tym cukry 5,2 g)

  • Błonnik: 32,8 g

  • Białko: 14,3 g

  • Sól: 0,07 g

Witaminy: A 4161 μg, C 76,4 mg, B6 2,46 mg, K 80,7 μg, E 2,9 mg, B2 1,3 mg, B1 0,33 mg, B3 0,16 mg, B9 0,01 mg

Minerały: Potas 2014 mg, Żelazo 7,8 mg, Magnez 152 mg, Fosfor 293 mg, Mangan 1,8 mg, Miedź 0,42 mg, Sód 30 mg, Cynk 0,69 mg, Selen 10,2 μg

Zastosowanie w kuchni:
Pieprz cayenne idealnie nadaje się do dań mięsnych, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, owoców morza, a także do warzyw, zup, sosów, marynat i dipów. Jest podstawowym składnikiem kuchni Cajun i kreolskiej oraz mieszanek przyprawowych typu „rub”. Można go dodawać stopniowo, by kontrolować ostrość potraw. Sprawdza się także w kuchni azjatyckiej i meksykańskiej, w curry, tacos, burritos, enchiladas i ostrych sosach chili.

Przeciwwskazania:
Nie stosować przy chorobach układu pokarmowego, takich jak refluks, wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego. Może powodować podrażnienia błony śluzowej żołądka, jelit, skóry i oczu. Unikać kontaktu z podrażnioną skórą.

Przechowywanie:
Przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, z dala od wilgoci i intensywnych zapachów.

Przykładowy przepis – Pikantny kurczak:
Składniki: ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka cebuli suszonej, sól i pieprz do smaku, 500 g kurczaka.
Wszystkie przyprawy wymieszać i natrzeć nimi kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25–30 minut, aż mięso będzie soczyste i przypieczone.


Zdr000557

Brak recenzji użytkowników.

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny