Babka Jajowata łuska 300 g Herbar
Składniki aktywne w babce jajowatej
Babka jajowata (Plantago ovata) jest bogata w wiele składników aktywnych, które mają kluczowe znaczenie dla jej właściwości leczniczych.
Błonnik rozpuszczalny (psyllium): nasiona babki jajowatej są wyjątkowo bogate w błonnik rozpuszczalny zwany psyllium. Po spożyciu i kontakcie z wodą, psyllium pęcznieje, tworząc żelopodobną substancję, która wspiera zdrowie układu pokarmowego, pomaga regulować poziom cukru we krwi i może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu.
Polifenole: babka jajowata zawiera również polifenole, które są silnymi przeciwutleniaczami. Mogą one pomagać chronić organizm przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, które są powiązane z wieloma chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i niektóre formy raka.
Flawonoidy: flawonoidy to kolejna grupa przeciwutleniaczy obecnych w babce jajowatej. Wykazują one szereg korzystnych właściwości, w tym działanie przeciwzapalne i
Zdr000395
Nowy
Brak recenzji użytkowników.
Dziękujemy za opinie! Twój komentarz został przesłany.