OWOC DZIKIEJ RÓŻY – DAWKOWANIE I SPOSÓB UŻYCIA:
Dzika róża – herbata:
Kilka pokruszonych owoców dzikiej róży zalać wrzącą wodą i parzyć 10 minut pod przykryciem. Można je łączyć z herbatą liściastą, owocową lub ziołową oraz z dodatkami takimi jak trawa cytrynowa, płatki kwiatów albo inne suszone owoce.
Kulinarnie:
Namoczone przez noc owoce mogą posłużyć do zrobienia dżemu, syropu i wina. Warto urozmaicić nimi wypiek domowego chleba lub ciasta. Można je dodać do owsianki albo kaszy i ryżu na słodko, aby nadać im kwaśną nutę.
Suszone owoce dzikiej róży można zmielić w młynku do kawy i stosować jako przyprawę. W takiej formie doskonale dopełnią smak chilli i potraw na bazie fasoli. Pasować też będą do zup, sosów, ryby i pieczonego mięsa.
PRZECIWWSKAZANIA:
Produkt całkowicie bezpieczny, można podawać go dzieciom i kobietom w ciąży oraz karmiącym.