Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla) – aromatyczna roślina charakteryzująca się kwiatami zebranymi w żółto-białe koszyczki. Pochodzi z Europy i Wschodniej Azji. W Polsce powszechnie występuje w stanie dzikim oraz jest chętnie uprawiana ze względu na właściwości zdrowotne. Surowiec zielarski stanowią wysuszone koszyczki rumianku. Ich najważniejszym składnikiem jest olejek eteryczny, zawierający m.in.: bisabolol, farnezen, myrcen oraz spiroeter. Obok olejku znajdziemy flawonoidy, kumaryny, śluzy i składniki mineralne. Właściwości rumianku znane są od wieków. Nasze babki i prababki często miały go w swojej domowej „apteczce”. Rumianek działa rozkurczająco na ściany narządów wewnętrznych, co korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego oraz działa łagodząco w przypadku uciążliwych menstruacji.
Działa rozkurczowo na żołądek, jelita i kobiecy układ rozrodczy. Delikatnie uspokaja. Wpływa kojąco na podrażnioną skórę.