Wiąz czerwony (Ulmus rubra) – rozłożyste drzewo z rodziny wiązowatych, dorastające do 20 metrów wysokości, o owalnych ząbkowanych liściach, które jesienią zmieniają swoją barwę na intensywnie czerwoną. Naturalnie występuje na południowo-środkowych obszarach Ameryki Północnej. Surowcem zielarskim jest kora, która obfituje w takie substancje czynne, jak: śluzy, kwas salicylowy, czy flawonoidy. Dawniej stosowany był przez miejscową ludność u osób o obniżonej odporności, dla wzmocnienia układu pokarmowego, a także jako środek łagodzący podrażnienia skóry. Współcześnie kora wiązu czerwonego ceniona jest przede wszystkim za swoje kojące działanie na błony śluzowe układu trawiennego oraz oddechowego. Kwas salicylowy i flawonoidy wykazują działanie łagodzące podrażnienia, a obecne w korze śluzy tworzą specjalna warstwę, chroniącą błony śluzowe przed następnymi uszkodzeniami.
Właściwości prozdrowotne:
Działa łagodząco na błony śluzowe układu pokarmowego i oddechowego.
Otacza błony śluzowe warstwą ochronną.
Składniki:
Wiąz czerwony (Ulmus rubra) – kora 100%. Surowiec najwyższej jakości!
Wiąz czerwony dostępny w formie ciętej lub mielonej.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: USA.
Zalecany sposób użycia:
Kora wiązu w proszku:
Pół łyżeczki proszku zalać połową szklanki ciepłej wody i wymieszać.
Odstawić na 10-15 minut po czym wypić wyciąg bez osadu.
Stosować 3 razy dziennie między posiłkami.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Przeciwwskazania:
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.