Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria) – roślina należąca do rodziny selerowatych, o lancetowatych liściach i białych kwiatach zebranych w baldachy. Posiada rozgałęzione kłącza, dzięki którym szybko się rozprzestrzenia. Naturalnie rośnie w Europie, w Zachodniej Azji oraz na Syberii. Surowcem zielarskim jest ziele, rzadziej korzenie czy kłącza. W skład biochemiczny Aegopodium podagraria wchodzą m.in. poliacetyleny, flawonoidy, olejki eteryczne, kumaryny oraz kwasy fenolowe. Już za czasów starożytnych wykorzystywano go zarówno do celów medycznych jak i kulinarnych. Obecnie w kuchni stosuje się go rzadko, ale ceniony jest w fitoterapii jako środek korzystnie wpływający na prawidłowe funkcjonowanie stawów, wspierający prawidłowy metabolizm i działający oczyszczająco na układ moczowy. W zależności od potrzeb można stosować go zarówno w formie naparów jak i w postaci okładów zewnętrznych.
Właściwości prozdrowotne:
Optymalizuje naturalną odpowiedź organizmu na stan zapalny występujący w obrębie stawów – korzystnie wpływa na ich zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie.
Działa moczopędnie i oczyszczająco na organizm.
Wspiera prawidłowe trawienie.
Okłady zewnętrzne działają kojąco na stawy oraz na podrażnienia skórne.
Składniki:
Podagrycznik ziele 100%.
Podagrycznik pospolity – ziele dostępne w formie ciętej lub mielonej.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Polska.
Zalecany sposób użycia:
Ziele cięte
Napar: 1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką wrzątku.
Parzyć pod przykryciem około 15 minut, odcedzić.
Pić 3 razy dziennie lub wykorzystać zewnętrznie.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania:
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.